top of page
transp_s_logo.png

ייעוץ אקולוגי לשם צמצום לישמניה  //

למידע אודות מניעת לישמניה - שפן הסלע

 

​בשנים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים במספר הדיווחים של מקרי הידבקות בטפיל הגורם למחלת הלישמניה העורית (שושנת יריחו) בישראל. ממשלת ישראל באמצעות המשרד להגנת הסביבה והרשויות המקומיות יוזמים מגוון פעולות שראשיתן בתכניות מקצועיות.
אנו ב'סביבות ייעוץ' מבצעים את כתיבת התכניות לצמצום לישמניה עורית (שושנת יריחו) באמצעות הרחקת שפני סלע מקרבת בתי מגורים.  בימים אלו אנו שוקדים על כתיבת תכניות ועל יישומן של התכניות בשטחי רשויות מקומיות. ראשיתה של כל פעולה, צריכה להיות מלווה בתכנון מסודר המלווה בעבודה מקצועית של מומחים, אקולוגים ואנשי סביבה. ההמלצות כוללות מגוון היבטים ובהם שיקולי סביבה, שיקולים כלכליים ואפשרויות ביצוע.  מעבר לתכניות  לצמצום בתי הגידול של שפני הסלע וסילוק המסלעות, אנו מבצעים הסברה ברשויות מקומיות, מפגשי תושבים הרצאות והסברה בבתי ספר.  
 
בימים אלה אנו כותבים תכניות ומלווים פעולות בשטח, ביישובי גוש עציון, בשטחי המועצה האזורית מטה בנימין, ובשטחי העיר נצרת עילית.
אנו פועלים בשיתוף פעולה עם גורמים שונים ברחבי הארץ לשם ייעוץ, מימון ותיאום.  בפעילות מעורבים רשות הטבע והגנים המשרד להגנת הסביבה, עיריות ומועצות אזוריות. 
                                                                                                      

שפני סלע ולישמניה (Leishmaniasis) - תכניות טיפול, הסברה ומניעה

רקע - הסבר קצר על הקשר שבין זבוב החול, שושנת יריחו ושפני סלע:

בשנים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים במספר הדיווחים בארץ על מקרי הידבקות בטפיל הלישמניה העורית המועבר ע"י זבוב חול.  הטפיל מועבר ע"י זבובי חול משפני הסלעים לאדם, באמצעות עקיצה.

ניתן לייחס חלק ניכר מעלייה במקרי ההדבקה לגידול בתפוצת שפן הסלע בקרבת יישובים וערים. לא כל עקיצת זבוב חול גורמת למחלה – קיומו של הטפיל תלוי במידה רבה בקרבת שפני הסלע לאוכלוסיית זבוב החול. הרחקה של שפני הסלע מקרבת בתי המגורים, מפחיתה באופן ניכר את מספר הזבובים הנושאים את הטפיל. "סביבות ייעוץ" בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, פועלת לביצוע תכנית שמטרתה צמצום אזורי המחייה של שפן הסלע בסמיכות ליישובים ולאזורי מגורים.

 

שפן הסלעים
שפני הסלע חיים באזורים סלעיים, בלהקות המורכבות מכמה משפחות. הם פעילי יום שמוצאים את מזונם בקרבת המסלעות שבהם הם מסתתרים. שפני סלע הם בעלי חיים צמחוניים, הניזונים ממגוון רחב של צמחים. בעלי חיים אלה ניחנו בכושר טיפוס מעולה והם מסוגלים להתגבר בקלות על רוב סוגי הגדרות.
לשפני הסלע יש נטייה לנדוד ממקום למקום. עקב יצירת בתי גידול מלאכותיים - בעיקר מסלעות המשמשות כקירות תמך סמוך לאזורי יישוב, חלה עלייה בתפוצת שפני הסלע ביישובים ובערים. צמצום באוכלוסיית שפן הסלע בקרבת בתי מגורים, מפחיתה באופן ניכר את אחוז הזבובים נושאי הטפיל ומפחיתה את סיכויי ההדבקות במחלה.

 

 זבוב החול
נקבת זבוב החול פעילה בעיקר עם שקיעת החמה ולכן רוב העקיצות מתרחשות בלילה. מרבית העקיצות הינן באזורי עור חשופים בעיקר באזורי הפנים והגפיים. מחמת גודלו הקטן, 5.1-4 מ"מ, עלול לחדור הזבוב מבעד לרשתות רגילות 
המותקנות בחלונות. ברוב המקרים העקיצות הן קלות, מגרדות למספר שעות ונעלמות בהדרגה. באחוז מסויים מן המקרים נושא הזבוב את טפיל הלישמניה העלול לעבור לגוף האדם.
 
פעולות למניעת עקיצת זבובי חול ברמת משק הבית - מעבר לפעולות ברמת הרשות המקומית אנו ממליצים על פעולות ברמת משק הבית העשויות לצמצם את סיכויי ההדבקה במחלה:

 
  • התקנת רשתות צפופות ושימוש בכילות
  • שימוש בחומרים דוחי יתושים 
  • ביציאה החוצה, עדיפה לבישת מכנסיים ארוכים ואי-הפשלת השרוולים בשעות החשיכה. 
  • בעת טיול בשטח – מעבר לביגוד ארוך, מומלץ לישון בגובה של יותר מ- 20 ס"מ מפני הקרקע.
  • מסביב לבית יש למנוע הצטברות פסולת, וכן למנוע יצירתם של אזורים לחים שמקורם בדליפות מים וביוב. 
 
במידת האפשר אנו ממליצים על סילוק מסלעות משולי גינות ועל חשיבה מוקדמת בשלבי הפיתוח והבניה לשם מניעת יצירת מערומי אבנים. כמו כן אנו ממליצים על דיווח על הימצאותם של שפני סלע באזורי מגורים וכן על דיווח במקרים של הידבקות בשושנת יריחו. 

 

במקרה של העברת הטפיל מזבוב החול לאדם, עלול להתפתח לאחר מספר שבועות זיהום עורי שנשאר לחודשים רבים ומשאיר אחריו צלקת. הטיפול במחלה כרוך באישפוז ובנטילת תרופות.  זוהי "שושנת יריחו" (לישמניה עורית)
 
 
קישורים רלוונטיים
 
עבודות שבוצעו ע"י המועצה האזורית מטה בנימין, ע"פ תכניות שלנו  ביישוב ענתות מתוך אתר היישוב.
 
סרטון קצר המראה עבודה של מחפר זחלי (באגר) בכפר אדומים. מתוך עבודות שבוצעו ע"פ תכניות שנכתבה על ידינו לכפר אדומים, מתוך תכנית ליישובי המועצה האזורית מטה בנימין
 
תחקיר בערוץ 10 על התרחבות התחלואה בלישמניה העורית בישראל  (25.10.14)
 
פעולות ביישוב נוקדים, ע"פ תכנית שכתבנו ליישובי המועצה האזורית גוש עציון לשם צמצום בלישמניה העורית באמצעות הרחקת שפני סלע מקרבת בתי מגורים
 
מידע על זבוב החול באתר המשרד להגנת הסביבה
 
חוברת: ביצוע תכנית לאומית לצמצום במפגע הלישמניה העורית 
 

יש מה לעשות: טיפול באמצעות הרחקת שפני סלע לבתי הגידול הטבעיים. תכניות אופטימליות עם שיקולי עלות תועלת:

 
כתוצאה מהתפתחות יישובים ובניית שכונות, נוצרים מערומי סלעים המהווים בחלקם בתי גידול לאוכלוסיית שפני הסלע. כושר הנשיאה של בתי הגידול החדשים עולה אף כתוצאה מטיפוח גינות וכך מתרבה אוכלוסיית שפני הסלע המקומית. כדי להפחית את התרבות שפני הסלע יש לטפל במסלעות ולהפחית את בתי הגידול האפשריים עבור שפני הסלע. במסגרת תכניות הטיפול אנו מבצעים מיפוי של מוקדים בהם קיימת אוכלוסייה של שפני הסלע וכן של מוקדי התפשטות פוטנציאלים. במוקדים אלה אנו מציעים מגוון פעולות לטיפול הכולל:
כיסוי סלעים (טיפול מקומי), פינוי סלעים, גידור אפקטיבי המותאם ליכולות ולאורח החיים של שפני הסלע ועוד. הפעולות נשקלות ביחס לאפשרות הביצוע, ביחס להיבטים הסביבתיים וביחס לעלות. כמו כן קיימים מקרים בהם נמליץ על דילול מבוקר של אוכולוסיית שפני הסלע, באישור רשות הטבע והגנים.
 

פינוי מסלעות לפי תכנית ביישוב כפר אדומים 
bottom of page